Elektricien-Lelystad

Wat is krachtstroom precies?

Elektriciens kunnen ook helpen bij het aansluiten van stroom op uw huis, garage of bedrijfsgebouw. Maar wat is hoge stroom precies? We weten allemaal uit de naam dat het een power connector is die meer vermogen kan leveren. Maar het exacte verschil tussen een gewoon stopcontact en een stroomaansluiting is voor de meeste mensen niet duidelijk. Ook weet niet iedereen welke soorten elektronica extra vermogen nodig hebben. Om dit te verduidelijken, proberen elektriciens in gewone taal uit te leggen wat driefasige stroom is.

Meer vermogen voor elektronica

Het grootste verschil tussen een driefasig stopcontact en een gewoon stopcontact is de stroomvoorziening. Aangesloten elektrische apparatuur krijgt 230 volt stroom uit een gewoon stopcontact. Met driefasige stroom is het uitgangsvermogen veel hoger. Dat is 400 volt. Weinig apparaten in het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruiken zoveel stroom. Enkele voorbeelden zijn fornuizen of fornuizen die elektriciteit gebruiken. Driefasige stroom komt vaker voor in commerciële gebouwen en garages met zwaar materieel. Bijvoorbeeld, in zijn enthousiaste doe-het-zelver, als je een lasser in je garage hebt, heeft je apparatuur driefasige stroom nodig om goed te werken. Steeds vaker wordt aan elektriciens gevraagd om driefasige stroom aan te sluiten op laadstations voor elektrische voertuigen.

400 volt met draai stroomaansluiting

Ook zijn er enkele technische verschillen tussen standaard stroomaansluitingen en zijn 3-fase stroom. Dit is duidelijk wanneer u naar een stopcontact of stekker kijkt. Een standaardstekker heeft twee tanden, maar een driefasige stekker heeft vier tanden en moet in een stopcontact worden gestoken. Deze pinnen maken contact met de driefasige aansluiting. Een belastbaarheid van 400 volt draaistroom wordt mogelijk gemaakt door de draai stroomaansluiting en de nulleider. Voor standaard stroomaansluitingen is dit één fase en één nulleider. Daarom worden voor hoge stromen 3 draden gebruikt om de verbinding van spanning te voorzien. Op deze manier kunnen hoge spanningen veilig worden gerealiseerd.